Standaard garagedeurWanneer je huis een garage heeft en je op zoek bent naar een nieuwe garagedeur, dan kan het best lastig zijn om tot de juiste keuze te komen. Het aanbod aan deuren is de laatste jaren namelijk enorm gegroeid. Hoewel er dus behoorlijk veel modellen zijn, zijn er in de basis een aantal typen garagedeuren waaruit je kunt kiezen. Hierover gaan we het in dit artikel hebben.

De sectionale garagedeur

Het eerste type deur dat we bespreken is de sectionale garagedeur, ook wel lamellendeur of panelendeur genoemd. Een sectionaaldeur opent verticaal naar boven. Het grote voordeel hiervan is dat je meer ruimte in de garage overhoudt en van de volledige ruimte gebruik kun blijven maken.

Een ander voordeel van een sectionaaldeur, is dat ze altijd passen. De vormgeving van de opening waarin de deur moet worden geplaatst speelt geen rol. Zo kun je er dus voor kiezen om bijvoorbeeld een rechthoekige deur te nemen, een deur die afgeschuind is en zelfs een rondboog is mogelijk. Al deze eigenschappen van een sectionaaldeur maken dat dit type garagedeur bij uitstek geschikt is wanneer een garagedeur moet worden vervangen.

Kanteldeuren

Kanteldeuren hebben een aantal grote voordelen, zeker wanneer je het product van bijvoorbeeld het merk Hörmann koopt. Bij dergelijke, wat duurdere, merken is er goed nagedacht over de details van het product. Zo zijn er bijvoorbeeld flexibele beschermkappen van bepaalde onderdelen van de deur om de kans te verkleinen dat je jezelf letsel kan toebedelen. Ook hebben garagedeuren van Hörmann een meervoudig veersysteem dat de veiligheid van de deur naar een nog hoger niveau tilt.

Maar waarom zou je voor een kanteldeur kiezen? Een reden hiervoor kan onder andere zijn dat de garage niet goed geïsoleerd hoeft te worden. Omdat kanteldeuren een stuk minder goed geïsoleerd zijn dan bijvoorbeeld sectionale garagedeuren en de deur bovendien niet tochtvrij afsluit, is een kanteldeur niet de juiste optie als je geen tochtoverlast in je garage wilt hebben.

Roldeuren

Roldeuren zijn de ideale oplossing als je geen ruimte hebt om een sectionaaldeur of kanteldeur te plaatsen. Voor deze deuren heb je namelijk ruimte nodig direct onder het plafond. Wanneer die ruimte er niet is, bieden roldeuren uitkomst.

Zoals de naam al doet vermoeden worden de lamellen van een roldeur opgerold, waardoor je veel ruimte in je garage kunt besparen. Ook kun je bij het inparkeren tot aan de deur doorrijden, omdat de lamellen verticaal worden opgerold en de deur dus niet naar buiten toe open kantelt.

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Omdat een kanteldeur namelijk vele smalle lamellen heeft die opgerold moeten worden en er daardoor veel scharnieren nodig zijn om dit te kunnen realiseren, is de isolatiewaarde van een dergelijke garagedeur aan de lage kant.

Zijdelingse sectionale garagedeuren

Eenvoudig gezegd zijn zijdelingse sectionale garagedeuren hetzelfde als de variant die de lamellen verticaal naar boven toe opent. Alleen is het bij deze zijdelingse variant zo dat de lamellen horizontaal worden geopend. Het voordeel hiervan is dat je veel ruimte in de garage kunt besparen en dat je bovendien niet de deur helemaal open hoeft te doen als je alleen maar even met de fiets of wat tuingereedschap de garage uit wilt. Je kunt dus erg snel de garage in en uit.

Met name voor garages die een laag plafond hebben is een zijdelingse deur een ideale uitkomst. Dat geldt ook voor ruimtes waarin aan het plafond juist veel spullen worden opgeslagen. Ten slotte is een zijdelingse garagedeur goed geïsoleerd waardoor je geluid van buitenaf buiten houdt en warmte beter binnen houdt.

De juiste garagedeur kiezen

Hoewel dit artikel je een goed beeld heeft gegeven van de mogelijkheden op het gebied van garagedeuren, is het vaak nog zo dat je aanvullend advies wenst voor jouw specifieke situatie. Omdat de aanschafprijs van een deur over het algemeen vrij hoog ligt (zeker als je voor een kwalitatief hoogstaande deur kiest) raden wij dan ook aan om contact op te nemen met een garagedeur specialist. Een dergelijke specialist kan je van advies voorzien en je helpen om de perfecte deur voor jouw situatie te selecteren.