Dé blog voor alles in en rondom het huis

Categorie: Tuin inspiratie

Ook een droomzwembad aan huis? Bouw hem helemaal zelf

Heb je altijd al gedroomd van het hebben van een eigen zwembad? Veel mensen zetten een zwembad op in de tuin, welke voor een aantal maanden kan blijven staan. Echter is het ook lekker om in andere seizoenen gebruik te kunnen maken van dit zwembad. Wanneer je voldoende ruimte hebt in de tuin, kan je er ook voor kiezen om zelf een zwembad te bouwen. Of wat dacht je van het bouwen van een zwembad in een van de binnenruimtes? Onderstaand stappenplan voor zwembad bouwen kan helpen om jouw droomzwembad te realiseren. 

De afmetingen, vorm en de bijkomende materialen

Voordat je jouw droomzwembad aan huis kan realiseren, is het belangrijk om te ontdekken hoeveel ruimte je hebt. Bepaal daarom eerst waar je jouw zwembad wilt plaatsen en welke afmetingen hierbij komen kijken. Ook kan je aan de hand hiervan bekijken welke vorm erbij hoort. Je moet ervoor zorgen dat de vorm aansluit bij de ruimte en dat je ook nog voldoende ruimte overhoudt om langs het zwembad te kunnen lopen. Wanneer je dit allemaal hebt vastgesteld kan je kijken naar de materialen die nodig zijn om de bouw te realiseren. Alle materialen vooraf aanschaffen zorgt ervoor dat je tussendoor de werkzaamheden niet meer stil hoeft te leggen en kan voorkomen dat je nog niet van jouw droomzwembad aan huis kan genieten. 

De bouw en de uiteindelijke afwerking

Zodra je alle materialen in huis hebt, kan de bouw van jouw zwembad beginnen. Het is belangrijk dat je het bouwplan erbij houdt, zodat je geen enkele stap overslaat. Ook moet je zorgen dat je de werkzaamheden zo nauwkeurig mogelijk uitvoert. Hiermee kan je namelijk voorkomen dat het zwembad niet helemaal waterdicht zit en je problemen krijgt met het water dat je erin doet. Zodra de volledige bouw gerealiseerd is, kan je ook nog nadenken over een eventuele afwerking. Zo hoef je bijvoorbeeld niet tegen saaie materialen aan te kijken, maar kan je met een speciale coating de kleur veranderen. Ook kan je rondom het zwembad nog materialen aanbrengen om de ruimte meer luxe te geven. Jouw droomzwembad is dan klaar voor gebruik en je kan er iedere dag veel plezier aan beleven. 

Kiezen van de juiste zwembadafdekking

Ben je nog op zoek naar de juiste manier om je zwembad af te dekken. Er is een behoorlijk aanbod van verschillende soorten zwembadafdekking. Om een goede keuze te kunnen maken bespreken we in dit artikel een aantal verschillende mogelijkheden voor het zwembadzeil.

Zomer en winterzeil 

In de zomer wordt er voornamelijk gekozen voor het zogenaamde noppenfolie. Dit zeil zorgt er natuurlijk in eerste instantie voor dat het zwembad schoon kan blijven, maar daarnaast heeft het in de zomer ook nog een extra functie. Het zeil zorgt er namelijk voor dat het warmte aan het water afgeeft. In de avond wordt er vervolgens een ander zeil geplaatst. Hier koelt het namelijk altijd behoorlijk af. Daarom is het ook fijn dat er een winterzeil aanwezig is. Deze wordt dan vaak in de avond geplaatst om op deze manier warmteverlies tegen te gaan. In de winter zelf zal dit zeil voornamelijk fungeren om zo min mogelijk tegen te gaan. 

Lamellenafdekking 

Wil je niet alleen dat je zwembad wordt beschermd tegen vuil, maar dat het ook nog eens mooi eruit ziet? Dan is het verstandig om een lamellenafdekking te plaatsen bovenop het zwembad. Het voornaamste voordeel is dat een zwembad met lamellen er direct veel mooier en luxer uitziet. Ben je overtuigd van een lamellen afdekking? Dan kun je vervolgens kiezen uit twee verschillende varianten. Dit is een van PVC of lamellen. 

Oprolsystemen

Voor het wegleggen van het zeil bij het zwembad of het weghalen ervan kan er gebruik worden gemaakt van een oprolsysteem. Hierdoor kan het de afdekking simpel en zonder beschadiging worden weggelegd of worden weggehaald. Dit is niet alleen ten goede van de levensduur, maar in de praktijk zal je ook vaker en sneller je zwembad gaan gebruiken.

De trends van sierbestrating voor 2017

De tuin bij mensen aan huis wordt iedere jaar steeds belangrijker. De tuin is namelijk de plek bij huis om tot rust te komen, visite uit te nodigen en een verlengstuk van de woning. Om ervoor te zorgen dat de tuin er mooi uitziet is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste trends. Hieronder hebben we daarom de trends voor sierbestrating op een rijtje gezet.

De trends voor dit jaar

  1. De voornaamste trend is dat mensen een natuurlijke tuin willen. De tuin is namelijk de plek waar we kunnen ontsnappen en tot rust kunnen komen. Des te natuurlijker de tuin oogt des te beter men tot rust kan komen. Dit is dan ook de reden dat er steeds vaker wordt gekozen voor natuursteen als ondergrond.
  2. Steeds meer mensen kiezen ervoor om bestrating voordelig te bestellen met B-keus bestrating.
  3. Bij een kleine tuin wordt er vaak gekozen voor een groot formaat tegel. Een grote tegel in een kleine tuin zorgt er namelijk voor dat de tuin ruimtelijk en rustig oogt.
  4. Verder zien we in de tuin van tegenwoordig steeds vaker technologie naar voren komen. Denk bijvoorbeeld aan automatische sproeiers of een tuin waar automatische onderhoudsberichten vandaan komen.
  5. Ook kiezen mensen steeds vaker voor veel kleur in de tuin. Mensen kopen siertegels waar felle kleuren in zitten verwerkt.
  6. Er zijn veel tuinen die grind en tegels met elkaar combineren. Dit heeft verschillende voordelen. Grind is goedkoop, gemakkelijk te leggen en in combinatie met tegels geeft het een mooie uitstraling.
  7. Het leggen van tegels gebeurt de laatste jaren bij vele woningen in wildverband. Dat houdt in dat er verschillende maten van de tegels worden gebruikt. Door grote en kleine tegels door elkaar heen te gebruiken ontstaat er een bijzonder en mooi effect.

Tuinmeubelen schoonmaken voor de zomer

Zien je tuinmeubelen er niet meer uit na de winter? Zijn ze bijna zwart in plaats van de mooie witte kleur die ze origineel horen te hebben? Waarschijnlijk komt het door de winter en het bijbehorende slechte weer. Niemand heeft dan ook zin om zijn of haar tuinmeubelen te onderhouden en doet dit liever in de zomer. Gelukkig zijn er veel manieren om verschillende soorten materialen grondig schoon te krijgen, zodat je tuinmeubelen er weer als nieuw uit zien. Hieronder staan de meest voorkomende tuinmeubelen materialen met daarbij een beschrijving hoe je dit materiaal nou het beste schoon kunt krijgen.

Kunststof, wicker en stalen tuinmeubelen schoonmaken

Deze materialen zijn relatief gezien makkelijk schoon te maken. Met een emmer, heet water en een krachtige allesreiniger kom je al een heel eind. Zorg er wel voor dat je geen schuurmiddel of schuurspons gebruikt in verband met de krassen die het kan aanbrengen op je tuinmeubelen. Stalen tuinmeubelen zijn na het schoonmaken ook nog makkelijk in te smeren met wax voor extra bescherming. Zoals je ziet zijn deze materialen dus vrij eenvoudig schoon te krijgen. Een simpel sopje doet al wonderen, maar wees er wel bewust van dat je niet de verkeerde middelen gaat gebruiken. Dit kan leiden tot beschadigingen en verkleuring van je tuinmeubelen.

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Gebruik bij het schoonmaken van je houten tuinmeubelen een mild sopje van groene zeep en een harde borstel. Hiermee kun je de grootste vervuiling al weg krijgen. Als je uiteindelijk je tuinmeubels schoon hebt gemaakt, is het verstandig om je houten tuinmeubelen in te smeren met een speciale lak, verf of een ander middel dat kleurvervaging tegengaat en ervoor zorgt dat je houten tuinmeubelen langer mee zullen gaan. Hierdoor zul je nooit meer last hebben van bijvoorbeeld vervelende schimmels die je ieder jaar moet verwijderen.

Tuinhuisjes voor ieder doeleinde

Als je de tuin ervoor hebt, zijn tuinhuisjes leuk om te hebben. Je kunt ze voor veel doeleinden gebruiken en het geeft iets extra’s aan je tuin. Vooral ruimtegebrek is een goede reden om een tuinhuisje te plaatsen, maar dit is niet de enige reden waarom je er een zou aanschaffen.

Tuinhuisjes voor opslag

Tuinspullen heb je graag dicht bij de tuin. Als je in de tuin aan het werk gaat, wil je niet eerst helemaal naar zolder of de kelder om het tuingereedschap op te halen. Een tuinset is ook veel gesleep, dus als je deze in de winter vlakbij de tuin kunt opslaan, is dat natuurlijk ideaal. Tuinhuisjes zijn een prima opslagplek voor je tuinspullen. Of het nu gaat om je tuingereedschap of om tuinstoelen, je kunt er lekker veel in kwijt. De barbecue wil je ook liever niet in huis hebben en om die in de winter buiten te laten staan is jammer. Met een tuinhuisje heb je al deze problemen in één keer opgelost en je tuin ziet er daarna netjes en opgeruimd uit.

Tuinhuisjes als extra woonruimte

Tuinhuisjes hoeven natuurlijk niet altijd neergezet te worden om spullen in op te slaan. Je zou hier ook een kantoor van kunnen maken, of misschien willen de kinderen er wel lekker in spelen. Als je ‘m goed isoleert kun je tuinhuisjes zelfs als gastenverblijf gebruiken of wat denk je van een lekkere sauna in de tuin? Je zou een tuinhuisje ook als extra zitplekje in de tuin kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als het regent of waait. Je kunt toch lekker gebruikmaken van de tuin, maar je zit droog en uit de wind. Ideaal met een waterige zomer.

Kant en klare tuinhuisjes of zelf maken?

Tuinhuisjes kun je kant-en-klaar kopen, op maat laten maken of zelf maken. In dit laatste geval moet je wel een beetje handig zijn, maar dan heb je wel een uniek huisje. Kant-en-klare huisjes zijn eenvoudiger. Je moet ze nog wel in elkaar zetten, maar daarna heb je een mooi huisje waar je weinig moeite voor hebt hoeven doen.

Herfstblad: opruimen of laten liggen?

De komende weken zal de grond weer bezaaid worden met een dik bladerdek. Ook in je tuin zullen zich flink wat herfstbladeren verzamelen. Voor de één een mooi gezicht, voor de ander alleen maar lastig. Maar wat kun je er nou het beste mee doen? Laten liggen of toch maar opruimen?

Of je herfstbladeren moet opruimen, hangt af van waar ze in de tuin terecht komen. In dit artikel behandelen we per plek in de tuin wat je het best met herfstbladeren kunt doen.

Gazon

Kleine blaadjes op het gazon kunnen geen kwaad. Belandt er echter een dikker pak op, dan kun je ze maar beter opruimen. Door een dik bladerdek kan er namelijk geen zonlicht meer bij het gras, wat kale plekken als gevolg kan hebben. Hark de bladeren bijeen, of ga er met de grasmaaier op de hoogste stand overheen.

Vijver

Belanden er bladeren in je vijver, haal deze dan direct uit het water. Zodra ze rotten, kan de waterkwaliteit achteruit gaan en daarmee de conditie van eventuele vissen of planten.

Border

De bladeren die tussen struiken en bloemen terecht komen, kun je gerust laten liggen. Dit komt je border alleen maar ten goede. De bladeren beschermen de bloemen en planten namelijk tegen vorst. Ook ontstaat er zo een prima onderkomen voor kleine dieren als egels en muizen. Let er wel op dat de laag niet dikker wordt dan zo’n tien centimeter.

Terras

Hoewel herfstbladeren niet schadelijk zijn voor je terras, kun je ze er maar beter wel van verwijderen. Bladeren die nat worden, kleven aan elkaar en vormen een gladde laag, waarover je kunt uitglijden.

Tuinhuis met overkapping

Een simpele oplossing om je terras herfstbladvrij te houden, is om een tuinhuis met overkapping aan te schaffen via Fonteyn. Hierdoor is het mogelijk om de gehele herfst te genieten van een herfstbladvrij terras. De tuinmeubelen staan hierdoor ook droog en beschermd, en bij echt slecht weer kunnen ze in het tuinhuis worden opgeborgen.

© 2024 Huizentoppers.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑