Dé blog voor alles in en rondom het huis

Categorie: Huis verkopen

Je huis verkopen is spannend

Misschien loop je met de gedachte rond om je huis te verkopen, of zit je al in een concrete fase van de verkoop van je huis. Er breekt dan een spannende tijd aan. Je zet je huis immers in de verkoop en je zult op zoek moeten naar een nieuwe woning. Soms kan het zijn dat je al iets op het oog hebt en dat je daarom je huis te koop zet. Ook dan is de aankomende tijd erg spannend. Je moet je huis immers wel op tijd verkopen. Daarom is het goed om een makelaar in te schakelen als je een huis gaat verkopen. Een makelaar kan je namelijk adviseren over de verschillende fasen van de verkoop van een huis en wat hier allemaal bij komt kijken.

Je huis in de verkoop zetten

Je huis in de verkoop zetten. Hoe gaat dat precies? Het is natuurlijk wel iets meer dan alleen even foto’s maken en deze op Funda zetten. Zo moet je bijvoorbeeld ook een verkoopprijs bepalen, moeten er allerlei procedures in gang worden gezet en ga zo maar door. Wanneer je er voor kiest om een makelaar in te schakelen, zullen deze zorgen uit handen genomen worden.

De onderhandelingen

Vervolgens breekt er opnieuw een spannende fase aan. Zijn er mogelijke kopers? En wat willen die voor je huis betalen? Er zal een onderhandelingsfase aanbreken. De makelaar kan je adviseren over wat je wel of niet moet doen in deze fase.

Makelaar inschakelen

Woltjer is de makelaar in Biddinghuizen en omgeving die je graag verder helpt met de verkoop van een huis. Een huis verkopen is lang niet altijd even eenvoudig. Soms kan het een heel tijd duren voordat je een huis verkoopt. Daarom is advies van een goede en betrouwbare makelaar noodzakelijk. Daarnaast is het belangrijk dat een makelaar het maximale eruit haalt voor je.

Een geschikte makelaar vinden

Je bent van plan om je huis te gaan verkopen. Wanneer je op dit punt bent aanbeland, dan zit je wellicht nu in de fase dat je op zoek bent naar een makelaar. Het vinden van een geschikte makelaar is nog niet zo eenvoudig als gedacht. In deze blog geven we je 3 handige tips die je kunt gebruiken als je op zoek bent naar een makelaar.

Tip 1: Vraag anderen om advies

Anderen om advies vragen, dat is wat veel gebeurd. Er zijn immers veel meer mensen die in hetzelfde schuitje als jou hebben gezeten. Daarom kunnen andere mensen je veel meer vertellen over bepaalde makelaars. Vraag niet alleen naar de prijs, maar ook naar de service en het meedenken van een makelaar. Dat is namelijk een belangrijk aspect als het gaat om een makelaar.

Tip 2: Bekijk recensies

Op internet kun je tal van recensies vinden, hierin geven anderen een mening over een makelaar nadat ze gebruik gemaakt hebben van de diensten van een makelaar. Zo is er op Funda.nl veel te vinden. Na de verkoop van een huis krijgt de verkoper namelijk de vraag om een recensie te schrijven. Natuurlijk moet je niet afgaan op een paar recensies en kun je ook andere websites bekijken om te zien wat andere mensen zeggen.

Tip 3: Ga in gesprek en maak je keuze

Ga niet af op een website van een makelaar. Deze kan nog zo mooi zijn, maar kan je ook misleiden. Daarom is het verstandig om ook daadwerkelijk het gesprek aan te gaan met de makelaar. Wat kan hij of zij voor je betekenen en wat maakt de makelaar onderscheidend ten opzichte van de andere makelaars in de regio? Zodra je dit in kaart hebt gebracht, kun je een weloverwogen keuze maken.

Ben je op zoek naar een geschikte makelaar? Wij raden Nicolet Hoorn van harte aan. Klik hier om naar de website te gaan en lees meer over de mogelijkheden en de voordelen van deze makelaar.

Een makelaar als ondersteuning bij de verkoop van een huis

Een huis verkopen is lang niet altijd eenvoudig. Niet alleen moet een koper gevonden worden, ook moet aan verschillende administratieve verplichtingen worden voldaan. Bijstand van een makelaar is daarom vaak een prettige ondersteuning. De makelaar neemt dan alle zaken rondom de huisverkoop over, van het vinden van potentiële kopers tot de uiteindelijke overdracht door de notaris. Hier krijgt hij uiteraard wel een vergoeding voor.

Diensten van makelaar om koper te vinden

Een makelaar kan op verschillende manieren ondersteunen bij het vinden van een koper. Allereerst heeft een makelaar vaak een grote hoeveelheid data over huizenprijzen, of toegang tot een dergelijke database, zodat op basis hiervan een realistische huizenprijs bepaald kan worden. Op deze manier wordt voorkomen dat met een te hoge prijs potentiële kopers worden weggejaagd, terwijl tegelijkertijd ook geen te lage prijs wordt gekozen.

Daarnaast zorgt de makelaar ervoor dat de verkoop van het huis op voldoende plekken wordt bekendgemaakt. Denk hierbij niet alleen aan traditionele methodes zoals krantenadvertenties, maar ook aan berichten op de site van de makelaar, huizenverkoopsites zoals Funda en sociale media. Makelaars kunnen veelal ook ondersteuning bieden bij het maken van professionele foto’s van de huizen voor deze advertenties. Ook kan een makelaar bijvoorbeeld een zogeheten ‘open huis’ organiseren, waarbij potentiële kopers zonder bezichtigingsafspraak het huis mogen komen bekijken.

Diensten van makelaar nadat een koper is gevonden

Is eenmaal een potentiële koper gevonden, dan begint het onderhandelingsproces. Veel mensen vinden onderhandelen over een prijs onaangenaam, zodat zij dit graag overlaten aan de makelaar. Uiteraard kun je wel aan je makelaar laten weten wat de bodemprijs voor je huis is. Tijdens het onderhandelingsproces houdt hij je op de hoogte van de vorderingen. Wordt een prijs overeengekomen, dan moeten nog de administratieve afhandelingen worden verricht. Zo moet een koopovereenkomst opgesteld worden en uiteindelijk ook een notaris worden ingeschakeld om de koop officieel af te handelen. Een makelaar zal er ook zorg voor dragen dat de woning wordt opgeleverd en meterstanden worden opgenomen.

Courtage aan makelaar

De makelaar ontvangt doorgaans geen vast tarief maar een vooraf afgesproken percentage van de verkoopprijs. Dit percentage wordt de ‘courtage’ van de makelaar genoemd en ligt doorgaans tussen de 1% en 2%. Een makelaar heeft zodoende ook een gezond eigenbelang om een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor zijn klant te realiseren, aangezien het bedrag dat hij zelf dan als vergoeding ontvangt ook hoger is. Mocht de makelaar er niet in slagen om een geschikte koper voor het huis te vinden, dan hoeft de klant meestal alleen de door de makelaar gemaakte kosten te vergoeden.

Hoe een woning verkopen?

Het verkopen van een woning lijkt eenvoudig, maar daar komt best nog wel wat bij kijken. Voordat je je een huis gaat verkopen is het aan te raden om je hier in te verdiepen. Om het verkoopproces makkelijker te maken kun je een verkoopmakelaar in de arm nemen die jouw belangen behartigt.

Stappenplan huis verkopen

Bij het verkopen van een woning is het als eerst belangrijk om de verkoopprijs te bepalen. Om een woning snel te kunnen verkopen is een realistische verkoopprijs belangrijk. Een makelaar komt meestal langs om alles te inspecteren, om vervolgens een advies te geven over een vraagprijs die realistisch wordt geacht. Hierna is het belangrijk dat de woning onder de aandacht wordt gebracht. Zonder promotie is de kans klein dat het huis snel wordt verkocht. Een makelaar stelt hiervoor een publiciteitsplan op. Zo wordt bijvoorbeeld een site als Funda.nl ingezet en zal men meestal ook gebruik maken van sociale media. Desgewenst kan er ook geadverteerd worden in lokale of regionale media.

Tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat de woning er netjes uit ziet. Probeer dus mankementen te verhelpen. Een makelaar kan tips geven om je woning zo goed mogelijk te presenteren. Meestal wordt de bezichtiging zelf door een makelaar begeleidt. Als eigenaar van het huis is het niet nodig om zelf ook aanwezig te zijn. Na bezichtiging zal de makelaar je altijd verslag uitbrengen.

Onderhandelen

Een makelaar is doorgaans een goede onderhandelaar. Hij of zij weet als geen ander wat hier bij komt kijken. In overleg met de makelaar kun je samen een tactiek bepalen. Als de koop definitief wordt gemaakt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de koper. Denk bijvoorbeeld over de datum van overdracht en welke spullen er zullen achterblijven in de woning, eventueel tegen een extra bedrag. Hierna kan de verkoopakte worden ondertekend, alsook de notariële stukken.

Een huis snel verkopen

Wanneer je wilt verhuizen is het logisch dat je je huidige woning zo snel als mogelijk wilt verkopen. Hiervoor kun je een makelaar voor inhuren. Je bent niet verplicht om een makelaar te nemen.

Zelf woning verkopen

Je kunt besluiten om zelf een woning te verkopen. Het zelf verkopen van een woning heeft als voordeel dat je geen courtage betaalt aan de makelaar. Bij het verkopen van een woning betaal je vaak al snel enkele duizenden euro’s. Dit geld kun je in je eigen portemonnee houden door zelf een woning te verkopen. Bij het zelf verkopen van een woning is het aan te raden om je goed voor te bereiden, zodat je het verkoopproces van je eigen woning kunt bespoedigen. Je overigens voor deelopdrachten wel altijd terecht bij een makelaar. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een verkoopcontract.

Verkoopmakelaar

Bij het verkopen van een huis kun je een verkoopmakelaar in de arm nemen. Dankzij zo’n makelaar kan je woning sneller worden verkocht. Het blijkt uit cijfers ook dat een woning dankzij een verkoopmakelaar ook sneller verkocht wordt dan wanneer je deze zelf gaat verkopen. Een makelaar kan een woning bijvoorbeeld prominent op een site als Funda.nl plaatsen. Als particuliere verkoper is dat niet zo snel mogelijk. Al zijn er wel websites te vinden waar je zelf een woning kunt verkopen en waar je kunt kiezen voor een Funda pakket. Zonder dat je een makelaar kiest kun je je woning op Funda.nl plaatsen.

Wanneer je besluit om een verkoopmakelaar in te huren is het aan te raden om te onderhandelen over de courtage. Vaak kun je met de makelaar een lager percentage overeenkomen. Voordat je een makelaar kiest is het ook belangrijk om de voorwaarden van een makelaar goed door te lezen. Zeker als het een makelaar betreft die niet is aangesloten bij de VBO, de NVM of VastgoedPRO.

© 2023 Huizentoppers.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑