Dé blog voor alles in en rondom het huis

Categorie: Energie

Ecovriendelijk rijden: Duurzame mobiliteit voor een groenere toekomst

De klimaatveranderingen worden steeds dreigender en het is dan ook belangrijk dat we allemaal stappen gaan ondernemen om deze veranderingen tegen te werken. Je hebt waarschijnlijk al wel bewust of onbewust veranderingen in het klimaat van tegenwoordig opgemerkt en dit is natuurlijk niet wat we willen. De aarde begint steeds steeds meer op te warmen en zo worden bijvoorbeeld onze winters steeds milder en de zomers een stuk heter. Voor mensen die niet van die enorme kou houden klinkt dit als iets positiefs, maar dat is het zeker niet. Dit is een schreeuw om hulp van de aarde en daarom zijn we tegenwoordig ook steeds meer bezig met het vinden van duurzame alternatieven. De elektrische auto is hier een goed voorbeeld van en hier maken steeds meer mensen ook gebruik van.

De opwarming van de aarde

De afgelopen paar winters zijn best verschillend dan de winters van een aantal jaren geleden en dit heb je misschien zelf al wel gemerkt. Het is tijdens de winter een stuk warmer tegenwoordig en zo krijgen we nu zelden te maken met sneeuw. Bijvoorbeeld tien jaar geleden hadden wij nog een dikke laag sneeuw op de straten liggen in de winter en nu hebben we hooguit een paar minuten sneeuw, wat niet eens op de grond blijft liggen. Je merkt gewoon dat het klimaat een hoop is veranderd in de afgelopen tijd en dit heeft allemaal te maken met de welbekende klimaatveranderingen.

Een duurzamer leven

De klimaatveranderingen zijn erg serieus en het is dan ook belangrijk dat er onmiddellijk stappen worden ondernomen, om deze veranderingen nog enigszins terug te kunnen draaien. We zijn daarom in onze huidige maatschappij steeds meer bezig met het vinden van duurzame en groene alternatieven voor bestaande voertuigen, machines en ga zo maar door. Hierbij kan je denken aan het overmatige gebruik van auto’s en hoeveel vervuiling dit elke dag weer met zich meebrengt. Sinds een tijd zijn ook elektrische auto’s een optie geworden en deze laad je dan bijvoorbeeld op aan laadpalen delft, waardoor je op duurzame energie kan rijden.

Een duurzame auto

Autorijden is natuurlijk niet echt duurzaam en zo zijn er heel veel auto’s die elke dag weer de weg op gaan. Toch is dit bij veel mensen echt een groot onderdeel van hun dagelijkse routine geworden en ze hebben de auto dan bijvoorbeeld nodig om naar werk te gaan. Er is dan ook een hele goede en duurzame oplossing voor dit vraagstuk gekomen, namelijk het overstappen op elektrisch rijden. Een elektrotechnisch installatiebedrijf kan dan van dienst zijn bij de plaatsing van meerdere laadpalen en op die manier wordt de drempel van het overstappen ook een stukje lager.

Voorkom onnodige kosten met een warmteverliesberekening

De energierekening is een doorn in het oog van menigeen. Gelukkig is het mogelijk om onnodig energieverbruik te voorkomen. Door een warmteverliesberekening te laten maken door een engineeringsbureau is het mogelijk om precies te weten komen waar de warmte in jouw gebouw of woning naartoe gaat. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de warmte daadwerkelijk verloren gaat, staan vier punten waarnaar wordt gekeken tijdens een warmteverliesberekening hieronder duidelijk beschreven.

Waar gaat de warmte eigenlijk heen?

Huizen bestaan uit ramen, deuren, daken en muren. En door al deze onderdelen verdwijnt warmte naar de buitenwereld. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe sneller dat gaat. Bij het bouwen van een huis is de materiaalkeuze van groot belang. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de isolatie. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen. Steen houdt warmte bijvoorbeeld beter vast dan hout. Aan de hand van de U-waarde kun je zien hoe goed een materiaal in staat is om een ruimte te isoleren.

Het warmteverlies berekenen gaat met een formule. Deze bestaat uit het temperatuurverschil, de oppervlakte en de U-waarde. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter de warmte kan worden vastgehouden. De warmte die verloren gaat naar de buitenwereld, wordt het transmissieverlies genoemd. Dit is het belangrijkste onderdeel van de warmteverliesberekening. Een te hoog transmissieverlies kan leiden tot het advies om te kiezen voor betere, en vaak duurdere, materialen. HR++ glas boven ‘gewoon’ dubbel glas bijvoorbeeld.
Naast het transmissieverlies wordt er natuurlijk ook gekeken naar alle gaten en kieren die in het gebouw zitten. Al het verlies aan de hand van deze fouten wordt het infiltratieverlies genoemd. Infiltratieverlies is relatief makkelijk op te lossen met wat simpel kitwerk.

’s Nachts zijn de meeste huizen en gebouwen uiteraard koud. Het kost veel energie om van een hele lage, naar een meer aangename temperatuur te gaan. Dit opwarmverlies kan worden beperkt door ’s nachts een bepaalde minimumtemperatuur te houden. Dit verschilt kan groot zijn per cv-ketel en per huis. Daarom is ook dit onderdeel belangrijk bij een warmteverliesberekening.
Het ventilatieverlies is het laatste onderdeel dat behandeld wordt. Frisse lucht door middel van ventilatie is nou eenmaal onmisbaar voor de gezondheid. Energieverlies kan voorkomen worden met bepaalde handigheidjes, zoals een warmtewiel. Hierdoor kan frisse lucht opgewarmd worden met lucht die afkomstig is uit huis, wat erg efficiënt is.
Voor een goed geprijsde en grondige warmteverliesberekening kun je contact opnemen met DR Engineering, een bedrijf uit Amersfoort met jarenlange ervaring.

Op zoek naar warmte, comfort en luxe sanitair? Je vindt het bij Bengshop!

Zodra je thuis bent, wil je dat ook echt kunnen voelen. Een ervaring van geborgenheid en comfort meemaken. Oftewel, je wilt er warmpjes bij zitten. Dat is toch niet te veel gevraagd?

Dat vinden wij bij Bengshop dus ook! Bij ons vind je daarom de hoogste kwaliteit verwarmingen voor een schappelijke prijs. Ook andere belangrijke onderdelen, zoals boilers en geisers, zijn bij ons volop verkrijgbaar. Bovendien nemen wij alleen de allerbeste merken in ons assortiment op, waaronder Stelrad, Radson en Jaga. Zo weet je zeker dat je duurzame apparaten in huis haalt die het klimaat van je woning aanzienlijk zullen verbeteren!

Ook voor de beste sanitaire voorzieningen ben je bij Bengshop helemaal aan het juiste adres. Van losse baden tot complete douchecabines, niets is ons te gek. Ook voor hulpbehoevende mensen hebben we de beste voorzieningen op voorraad. Bekijk ons ruime assortiment of neem voor vragen contact op met onze deskundige klantenservice.

Radiatoren

Zodra de herfst en winter zich aandienen, gaan de temperaturen buiten omlaag. Dat betekent dat een aangenaam binnenklimaat noodzakelijk is! Daar weten de radiatoren van Bengshop wel raad mee. Gecombineerd met aansluitende cv ketels en materiaal voor cv installatie geniet je binnen de kortste keren van een heerlijke temperatuur in de koudere maanden. Bovendien zijn al onze radiatoren heel energiezuinig. Dat zul je merken aan lagere stookkosten. Bovendien ben je door het gebruik van onze verwarmingen een steun voor het milieu!

Bovendien zijn onze radiatoren er in vele typen en afmetingen. Zo zijn er de standaard paneel modellen maar ook varianten voor in de badkamer waarop je je handdoek kunt laten drogen. En wat dacht je van handige plintradiatoren, waarmee je warmte opwekt zonder dat de warmtebronnen je interieur in de weg zitten? Bij Bengshop zijn de mogelijkheden eindeloos. Zowel particulieren als ondernemers zullen bij ons zeker vinden wat ze zoeken!

In het zonnetje gezet

Het is altijd weer even schrikken als de afrekening van de energiemaatschappij op de deurmat valt. Hoeveel moet je bijbetalen? Of hoeveel krijg je terug? Wat zou het toch mooi zijn als je elk jaar terug zou krijgen, zonder eerst honderden euro’s vooruit te betalen. Kortom: hoe wordt je energie neutraal? Niet alleen voor de euro’s, maar ook voor de kinderen natuurlijk.

Zonne-energie

Wat is zonne-energie? Hoe werkt het? Zonne-energie wordt opgewekt door de energie van zonnestralen op te vangen in zogenaamde fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen. Deze zonnepanelen leiden zonne-energie naar een omvormer die deze energie omzet in elektriciteit.

Waarom liggen er niet overal zonnepanelen op het dak?

Dat is een goede vraag. Waarom niet? De fossiele brandstoffen raken toch langzaam maar zeker een keer op? Tegenwoordig liggen er in Nederland op zo’n half miljoen daken zonnepanelen. Dit is ongeveer 8% van de huizen. Verschillende elementen spelen hierin een rol:

 • productiekosten
 • productie is vervuilend
 • rendement
 • oriëntatie van het dak

Productiekosten zonnepanelen

Het produceren van zonnepanelen is nog erg duur. Op dit moment kost het nog ongeveer 2 euro per opgeleverde Watt. Maar als je dit geld dan hebt geïnvesteerd, krijg je ook nog te maken met het onderhoud van de panelen, een omvormer en een eventuele accu. Het goede nieuws is dan wel weer dat hoe meer ervaring een onderhoudsbedrijf heeft, hoe goedkoper het wordt.

Productie van zonnepanelen is vervuilend

Het doel van de zonnepanelen was om de aarde weer een beetje schoner te krijgen. Het blijkt echter dat de productie van zonnepanelen zeer schadelijk en gevaarlijk is. Het staat gelijk met het produceren van Radioactief afval.

Rendement zonnepanelen

De derde reden dat er niet overal zonnepanelen op daken liggen, is het gebrek aan rendement. Op dit moment kunnen zonnepanelen slechts 30% van de zonne-energie omzetten naar elektriciteit. Zeker als de zonnepanelen vuil zijn, daalt dit rendement enorm.

Oriëntatie van het dak

De laatste reden waarom er niet overal zonnepanelen liggen is dat ruim 40% van alle huizen een dak heeft dat niet op het zuiden is gericht of te zwak is om de panelen te dragen.

En nu het goede nieuws

Na deze pessimistische redenen waarom niet, kunnen we je niet onthouden dat er goed nieuws is! Het wordt namelijk steeds betaalbaarder. Dankzij uitvindingen als elektriciteit producerende ramen met ingebouwde zonnepanelen en buigzame zonnepanelen die lichter en goedkoper zijn, komt de utopie van zonnepanelen op elk dak in zicht. Over vijftien jaar is zonnepanelen op je dak hebben net zo gewoon als een toiletpot in je huis.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen bestaan uit aaneengeschakelde cellen die energie opleveren. De zonnecellen zijn gemaakt van silicium en bestaat uit twee lagen met daar tussen in een grenslaag. Als het licht op de cellen valt gaat het fotovoltaisch effect in werking. Het zonlicht wordt opgevangen en omgezet in elektrische energie. Door het schakelen van de cellen bouwen we een bepaald voltage op en met het in serie schakelen van de panelen kunnen we dus zelf bepalen hoeveel volt en wat we nodig hebben om aan uw behoefte aan energie te voldoen.

Het verschil tussen Mono en Poly Zonnepanelen

Poly en Mono-kristallijn zonnepanelen worden beide uit de zelfde grondstoffen gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de Poly-kristallijn ingots van vloeibare naar vaste vorm laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen blijven dan kris kras door elkaar liggen. Bij het proces van Mono-kristallijn gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen zodat de kristallen allemaal dezelfde kant op komen te liggen. Het voordeel daarvan is dat de mono-kristallijne cellen iets meer meer stroom opwekken en beter tegen hoge temperaturen kan. De panelen met mono cellen zijn dus ook iets duurder dan de poly panelen.

Het oog wil ook wat

Omdat kwaliteit niet alleen te maken heeft met het product maar ook zeker het esthetische van de installatie bieden sommige bedrijven heel vaak de geheel zwarte zonnepanelen aan, het geeft een dak vlak veel meer rust dan de blauw / witte zonnepanelen en geeft zo een stukje meerwaarde aan het dak. De all-black zonnepanelen zijn uitgerust met zwarte mono-cellen op een zwarte backscheet en een aluminium zwarte omlijsting.

Terugverdientijd/ rendement

In de meeste offertes staan grafieken en tabellen over de investering die u doet tegen over de energie kosten. Deze berekeningen worden gemaakt op basis van zonuren en is gemiddeld 1550 uur over de afgelopen 20 jaar. De productie factor is dan minus verlies van de perfecte ligging/kabel verlies.

Samen energie opwekken met buurtgenoten

Duurzame energie is populairder dan ooit. Steeds vaker wordt er duurzame energie opgewekt door een samenwerking van buurt- en wijkgenoten. De stichting HIER Klimaatbureau heeft dit onderzocht en bekendgemaakt in de Lokale Energie Monitor.

Het aantal geregistreerde energiecoöperaties is in het afgelopen jaar gestegen van 262 naar 313, waar dit tien jaar geleden nog maar twaalf was. In totaal wekken alle lokale initiatieven een vermogen van ruim 138 megawatt op. Het aantal Nederlanders wat lid is van een lokale energiecoöperatie ligt net boven de 50.000. Hierbij wordt er voor het grootste gedeelte energie opgewekt met behulp van zonnepanelen en windenergie. Een kleiner deel gebruikt waterkracht en collectieve warmte. Aan het eind van dit jaar komt de eerste coöperatieve waterstroom volgens dit rapport het elektriciteitsnet op.

Verdeling in Nederland

Als er gekeken wordt naar het aantal inwoners van de provincies in Nederland zijn er in Friesland en Groningen relatief veel energiecoöperaties. Zo zijn er in het afgelopen jaar respectievelijk zes en elf coöperaties bijgekomen.

De eerste twee windcoöperaties werden dertig jaar geleden opgezet en de eerste energiecoöperatie (meer dan alleen windenergie) is ontstaan in 2007 en heet Texel Energie. Het productievermogen van de lokale coöperaties is dus zoals gezegd bijna 140 megawatt. Om dit in perspectief te plaatsen: de hoeveelheid opgewekte energie uit windenergie (zowel op zee als land) is bijna 4000 megawatt. In 2015 waren de lokale initiatieven goed voor 2-3% van de wind- en zonne-energie in heel Nederland. Opvallend is dat er de laatste jaren vooral veel coöperaties ontstaan zijn die zich richten op zonne-energie. Volgens het onderzoek komt dit doordat deze vorm van energie opwekken minder complex en minder kapitaalintensief is dan wind.

Energie vergelijken

Doe jij met jouw buurt niet mee aan een energiecoöperatie maar wil je wel jouw steentje bijdragen aan een duurzamere samenleving? Dan is het verstandig om energie te vergelijken op EasySwitch.nl en over te stappen naar een groene energieleverancier. Op www.EasySwitch.nl worden alle energieleveranciers onafhankelijk met elkaar vergeleken. Met het overstappen naar een nieuw energiecontract kan je tot wel 400 euro per jaar besparen op de energierekening.

Hoe minimaliseer ik mijn energiekosten?

Iedereen maakt gebruik van energie. Maar omdat de kosten hiervan elke maand weer terugkomen en het vaak om een behoorlijk bedrag gaat, is het prettig als je hierop kunt besparen. Zo kun je nog gewoon gebruikmaken van de energie, maar heb je hier wel zo min mogelijk kosten van.

Tips om te besparen op je energie

 • Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Hoe zuiniger je apparaat, hoe minder het je kost bij gebruik.
 • Was op lagere temperaturen, je was wordt gewoon schoon.
 • Probeer zo veel mogelijk in het daltarief (de avond en het weekend) te wassen en drogen. De kosten zijn hier vaak lager.
 • Was pas als de trommel echt vol is en doe geen kleine wasjes.
 • Laat de koelkast nooit lang openstaan en kijk regelmatig of de deur nog goed sluit.
 • Doe bij het koken de deksel zoveel mogelijk op de pan.
 • Zet de verwarming een graad lager, je merkt het niet en je bespaart wel.
 • Zet de verwarming s’ nachts en als je niet thuis bent laag.
 • Als je een nieuwe CV ketel moet aanschaffen kies dan voor een hoogrendementsketel.
 • Dubbel glas isoleert en je bespaart een hoop geld in verhouding met ramen met enkelvoudig glas.
 • Sluit zoveel mogelijk de gordijnen om de warmte binnen te houden.
 • Isoleer je huis en dicht gaten en kieren.
 • Laat apparaten niet in de stand-by modus staan maar zet ze echt uit.
 • Als iets volledig opgeladen is, haal dan de stekker uit het stopcontact.
 • Laat de lampen niet onnodig aanstaan en maak zo veel mogelijk gebruik van spaarlampen of led lampen.

Energieleveranciers met de laagste tarieven

Omdat er zoveel energieleveranciers zijn en je zelf een keuze kan maken is de concurrentie tussen de leveranciers groot. Iedereen wil immers zo veel mogelijk klanten hebben en behouden. Het is dus belangrijk om de leveringskosten te controleren (zijn deze vast of variabel?) en om na te gaan wat de kosten van de netbeheerder zijn. Door te vergelijken kun je de leverancier met de laagste tarieven vinden.

Stap over van energieleverancier

Er zijn nog steeds mensen die te veel voor hun energie betalen. Door het vergelijken van de leveranciers kun je veel geld besparen, tot wel 200 euro per jaar. Op Overstappen.nl kun je energie vergelijken en zien welke energieleveranciers er zijn, welke energie ze bieden en wat de kosten zijn voor energie. Door te vergelijken kun je de goedkoopste energieleverancier vinden om vervolgens direct over te stappen.

© 2024 Huizentoppers.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑