Het huren van een huis heeft diverse voor- en nadelen. Wij hebben de voor- en nadelen in dit artikel op een rijtje gezet. Ben je op zoek naar een huis? Dan kan dit artikel hebben bij het vinden van een (huur)huis. Het is aan jou om te bepalen of de voordelen van het huren zwaarder wegen dan de nadelen.

Voordelen huis huren

Een huurhuis is relatief makkelijk te verkrijgen. Dat is niet altijd het geval als je een woning wilt kopen. Een tiental jaar geleden was het voor veel mensen bijvoorbeeld eenvoudig om een lening te verkrijgen bij een bank om een huis te kopen. Vandaag de dag is dat iets lastiger geworden. Een ander voordeel bij het huren van een huis is dat je veel reparaties aan de woning niet zelf hoeft te betalen. De verhuurder is bij problemen zoals lekkage verantwoordelijk om dit te herstellen. Bovendien heb je als huurder veel vrijheid. Je kunt de huur van je woning opzeggen en direct verhuizen. Bij het verkopen van een huis kan het vele maanden duren alvorens deze is verkocht en er zijn zelfs koophuizen die vele jaren te koop staan.

Nadelen huis huren

Huren heeft een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat je geen vermogen opbouwt. Met een koophuis is dat wel het geval, want je lost de hypotheek af en op een gegevens moment ben je volledig eigenaar van de woning. Mocht een koophuis meer waard worden, dan neemt je kapitaal ook toe. Een ander voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoe je je huis wilt verbouwen. Als je wilt kun je bij een koophuis een muur doorbreken. Deze vrijheid heb je niet als je een huis huurt en je dient de woning in originele staat op te leveren als je gaat verhuizen. Hiernaast kun je als huurder te maken krijgen met huurverhogingen. Als je een hypotheek afsluit weet je wat je dient te betalen. Bij een hypotheek heb je dus meer zekerheden.