Wanneer je wilt verhuizen is het logisch dat je je huidige woning zo snel als mogelijk wilt verkopen. Hiervoor kun je een makelaar voor inhuren. Je bent niet verplicht om een makelaar te nemen.

Zelf woning verkopen

Je kunt besluiten om zelf een woning te verkopen. Het zelf verkopen van een woning heeft als voordeel dat je geen courtage betaalt aan de makelaar. Bij het verkopen van een woning betaal je vaak al snel enkele duizenden euro’s. Dit geld kun je in je eigen portemonnee houden door zelf een woning te verkopen. Bij het zelf verkopen van een woning is het aan te raden om je goed voor te bereiden, zodat je het verkoopproces van je eigen woning kunt bespoedigen. Je overigens voor deelopdrachten wel altijd terecht bij een makelaar. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een verkoopcontract.

Verkoopmakelaar

Bij het verkopen van een huis kun je een verkoopmakelaar in de arm nemen. Dankzij zo’n makelaar kan je woning sneller worden verkocht. Het blijkt uit cijfers ook dat een woning dankzij een verkoopmakelaar ook sneller verkocht wordt dan wanneer je deze zelf gaat verkopen. Een makelaar kan een woning bijvoorbeeld prominent op een site als Funda.nl plaatsen. Als particuliere verkoper is dat niet zo snel mogelijk. Al zijn er wel websites te vinden waar je zelf een woning kunt verkopen en waar je kunt kiezen voor een Funda pakket. Zonder dat je een makelaar kiest kun je je woning op Funda.nl plaatsen.

Wanneer je besluit om een verkoopmakelaar in te huren is het aan te raden om te onderhandelen over de courtage. Vaak kun je met de makelaar een lager percentage overeenkomen. Voordat je een makelaar kiest is het ook belangrijk om de voorwaarden van een makelaar goed door te lezen. Zeker als het een makelaar betreft die niet is aangesloten bij de VBO, de NVM of VastgoedPRO.