Ben je op huizenjacht en twijfel je of je een woning met of zonder makelaar moet kopen? Graag helpen we je met een aantal tips.

Waarom zelf een huis kopen?

In principe kun je een huis prima zonder aankoopmakelaar kopen. Het grote voordeel is dat je geld bespaart door zelf een woning te kopen zonder tussenkomst van een aankoopmakelaar. Het zoeken van een woning kun je eenvoudig doen op de bekende sites en hiervoor heb je in principe geen makelaar nodig. Voor een bezichtiging kun je zelf kritische vragen op papier zetten en deze aan de verkoopmakelaar of de verkoper stellen. Ook het onderhandelen over de vraagprijs is in veel gevallen niet heel ingewikkeld. Je doet een bod en vervolgens is het afwachten of deze wordt geaccepteerd.

Een huis kopen met makelaar

Ondanks de voordelen van het zelf kopen van een huis is het niet onlogisch dat je alsnog een beroep wilt doen op een aankoopmakelaar. Bij het kopen van een huis gaat het immers wel om veel geld. Voor het kopen van een woning geef je mogelijk enkele honderdduizenden euro’s uit. Het kopen van een huis met een aankoopmakelaar kan diverse voordelen hebben, maar besef wel dat je mogelijk wel enkele duizenden euro’s kwijt bent aan het inhuren van een dergelijke makelaar.

Indien je voor het eerst een woning gaat kopen kan het raadzaam zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een makelaar kan voor jou een huis zoeken, zodat je niet zelf op sites als Funda.nl hoeft te zoeken. Bovendien kan zo’n persoon je begeleiden tijdens de bezichtiging en kritische vragen stellen. Andere taken van een aankoopmakelaar:

  • in kaart brengen van de wensen van de koper;
  • het bepalen van de waarde van een woning;
  • onderhandelen over de vraagprijs;
  • regelen van de financiering van de woning;
  • begeleiding bij het opleveren van de woning.