Ben je op zoek naar een nieuw huis? Dan heb je een tweetal opties. Je kunt besluiten om een nieuw huis te laten bouwen, maar het kopen van een bestaande woning is ook een optie. Als je graag een eigen huis wilt laten bouwen, dan raden we je aan om hier goed naar te kijken. Het grote voordeel is dat je bij het laten bouwen van een woning geen concessies hoeft te doen en je vaak veel vrijheid hebt. In dit artikel beschrijven we stap voor stap wat er komt kijken bij het laten bouwen van een huis.

Bestemmingsplan en vergunning

Voordat de eerste paal de grond in gaat, zullen er nog veel zaken moeten worden geregeld. Een stappenplan huis bouwen werk je stap voor stap af. De eerste stap is het bestemmingsplan. Als je een makelaar in de arm hebt genomen, dan heeft de makelaar dit meestal al gedaan. Als jouw plannen niet binnen het bestemmingsplan van de gemeente passen, zul je moeten overleggen met de gemeenten en eventueel het plan moeten aanpassen. De gemeente kan ook ontheffing verlenen. Hierna kun je kijken naar de benodigde vergunningen.

Ontwerp door een architect

Als dat allemaal is geregeld kan het ontwerp beginnen. Samen met een architect kun je het huis ontwerpen. Eerst zal een schetsontwerp worden gemaakt en daarna zal de architect dit ontwerp verder uitwerken. Niet alleen de vorm wordt bepaald, ook de materialen en of je een voorkeur hebt wat betreft een bepaald energieconcept. Desgewenst kun je een schetsmaquette laten maken. Daarna wordt het bouwplan getoetst door de gemeente.

Aannemer

Als het ontwerp en het bouwplan is goedgekeurd, kun je op zoek gaan naar een aannemer. Er zijn veel aannemers in Nederland te vinden, dus is het aan te raden om bij diverse aannemers een offerte op te vragen. Samen met de aannemer kun je exact bepalen welke materialen er moeten worden gebruikt. Dat kan gaan om alle materialen. Van de deurkreuk tot verwarming. Ook het elektraplan wordt meestal met de aannemer gemaakt. Zo kun je bepalen waar bijvoorbeeld de wasmachine, droger, et cetera komen te staan. Als alles is bepaald kan de eerste paal de grond in.