Toen

We gaan hier wat dieper in op het werk van een loodgieter. Het woord loodgieter stamt uit de 14de eeuw en betekende letterlijk ‘iemand die lood verwerkt en buizen repareert’ (lood werd vroeger gebruikt om de buizen waterdicht te maken). Maar het werk van een loodgieter is vandaag de dag veel omvattender geworden. Een stukje meer informatie.

Nu

Wanneer iemand een loodgieter nodig heeft denkt men al snel aan de installatie van een cv-ketel, of reparaties aan het verwarmingssysteem. Iedereen wil, op een energiebesparende manier, lekker warm douchen, een aangename temperatuur in huis hebben en niet met lekkende radiatoren blijven zitten. Maar vandaag de dag doet een loodgieter veel meer.

Lekkages

Een lekkage in huis is op zijn zachtst gezegd vervelend; de loodgieter moet dus snel op bezoek komen. Er wordt, indien nodig, met speciale apparatuur gezocht naar de precieze plek en oorzaak van een lekkage. Vaak betreft het een van de aansluitingspunten op een kraantje. Maar ook een waterleiding zelf kan ergens achter de muren een scheurtje of breuk hebben. De loodgieter verhelpt het.

Verstoppingen

Verstoppingen zijn een ander veelvoorkomend euvel. Of het nu gaat om de afvoer bij de gootsteen en vaatwasser of het bad dat bijna niet meer leegloopt, de loodgieter is ook hierbij de hulp in huis. Vaak is een leiding onder in huis (bijvoorbeeld in de kelder of kruipruimte) iets verzakt, waardoor deze niet meer horizontaal hangt. Gevolg is dat zich bij de verzakking vuiligheid ophoopt. De loodgieter verhelpt de problemen, waarbij soms een ontstopping met vakkundig apparatuur al afdoende is voor een correcte doorloop van water.

Sanitair

Voor installatie en reparatie op het gebied van sanitair komt de loodgieter ook graag langs. Water toe- en afvoer, ventilatie en verwarming komen vaak samen op sanitair gebied. Plaatsing, reparatie en vervanging is allemaal mogelijk. Voor toilet, badkamer of douchecabine: laat de loodgieter kijken, advies geven en problemen oplossen.