Natuurlijk is een huis zo’n beetje het duurste goed dat je in je leven kunt aanschaffen. De verschillen in huizenprijzen zijn echter wel vrij groot. Zo kun je voor de prijs die je neertelt voor een appartement in het centrum van een grote stad op sommige plekken in het land een vrijstaande woning kopen. Zeker in onze hoofdstad Amsterdam liggen de huizenprijzen erg hoog en is ook de biedstrategie vrij uitzonderlijk te noemen. In dit artikel gaan we daar wat verder op in.
Het huizentekort zorgt voor hoge prijzen
Amsterdam heeft te maken met een huizentekort. Niet alleen veel Nederlanders, maar ook buitenlanders willen graag in Amsterdam wonen. De stijging van het inwonersaantal dat hiervan het gevolg is, is over de afgelopen jaren dusdanig groot dat de huizenmarkt het niet meer kan bijhouden. De combinatie van relatief veel vraag en weinig aanbod, zorgt voor hoge prijzen voor zowel huur- als koophuizen in Amsterdam. Dit zorgt ervoor dat mensen steeds vaker een huis willen delen met anderen. Op die manier zijn de kosten immers flink te verlagen. Wat echter ook steeds vaker gebeurt, is het hanteren van een nogal extreme biedstrategie.
Flink boven de vraagprijs bieden
Die biedstrategie houdt in dat mensen tegenwoordig (fors) over de vraagprijs van een huis in Amsterdam heen bieden. Daar waar het in veel regio’s gebruikelijk is om onder de prijs te bieden, ligt dat in Amsterdam anders. Vanwege de extreem hoge vraag is het namelijk dusdanig lastig om aan een huis te komen dat mensen besluiten om boven de vraagprijs uit te stijgen. Dit maakt het kopen van een huis in Amsterdam natuurlijk vrij prijzig. Het feit dat er een hoger bedrag wordt geboden dan het huis eigenlijk waard is, laat dat goed zien. Hierbij gaat het vaak nog eens om tientallen duizenden euro’s ook, sommen die op een vraagprijs van bijvoorbeeld 200.000 euro flink te noemen zijn. Wanneer je een huis wilt kopen in Amsterdam, is het dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze marktsituatie.
Geef een reactie