Veel mensen stellen zich bij het kopen van een huis de vraag: kan ik een huis kopen? Voor het kopen van een huis hebben de meeste mensen een lening nodig. ook wel een hypotheek genoemd. Je kunt bij een hypotheekverstrekker kiezen voor een lineaire of annuïteitenhypotheek. Zo’n hypotheek sluit je af voor 30 jaar. Via een hypotheekadviseur kun je een offerte aanvragen bij een geldverstrekker. Na het tekenen van de offerte, het koopcontract en de zogeheten transportakte bij de notaris, ben je eigenaar van de woning. Je dient hiernaast ook een hypotheekakte te ondertekenen.

Hoeveel kan ik lenen?

Het hangt van diverse factoren af hoeveel geld je maximaal kunt lenen om een huis te kopen. Denk hierbij aan je inkomen en eventueel het inkomen van je partner, de waarde van de woning, andere huidige financiële verplichting en de vaste lasten die je op dit moment hebt. Online zijn er diverse tools te vinden die kunnen helpen om een berekening te maken. Je geeft bij zo’n tool aan hoeveel je per jaar verdient en hoeveel je partner verdient. Ook het invullen van je leeftijd is bij dit soort tools vaak nodig, omdat men op basis van je leeftijd de hoogte van de premie voor de overlijdensrisicoverzekering kan berekenen. Deze tools geven in principe een goede indicatie.

Huizenjacht

Eenmaal je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen bij een geldverstrekker, kun je op zoek gaan naar een huis. Via een site als Funda.nl kun je op huizenjacht gaan. Eventueel kun je ook besluiten om een aankoopmakelaar in te huren. Zo’n persoon kan voor jou ook huizen zoeken en kan je begeleiden bij het aankopen van een woning, zoals bijvoorbeeld het doen van de onderhandelingen.

Geen hypotheek kunnen krijgen?

Indien je niet in aanmerking komt voor een hypotheek, zul je moeten kijken naar andere opties. Mogelijk zul je naar categorie moeten kijken waarbij de vraagprijzen lager liggen of zul je moeten kijken naar een huurwoning.