Of het gaat om een erfenis, verkoop of aankoop van onroerend goed, om de waarde van je huis te berekenen kun je zelf wat gokken, maar je kunt ook een beroep doen op een professionele taxateur. Of je kunt gratis je huis laten schatten door een makelaar. Een andere optie is het inschakelen van een landmeter of vastgoedmakelaar, maar is dat gratis?

De vastgoedmakelaar en de notaris

Een notaris zal normaal gesproken geen extra kosten in rekening brengen om je huis te laten schatten als je de verkoopakte via hem laat verlopen. Ben je van plan om je woning te verkopen via een vastgoedmakelaar, dan zal ook hij of zij niets rekenen om de prijs te bepalen. Je kunt het zien als een deel van de service. Heb je interesse in een uitgebreid verslag, dan kan dit bijkomend zijn. En dit betekent dat het geld gaat kosten. De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van het dossier en de waarde van de woning. Het beste wat je kunt doen is rekening houden met een bedrag van ongeveer 250 euro exclusief btw.

De landmeter

Dit principe geldt ook voor het schattingsverslag van de landmeter. Wat zijn de verschillen tussen een makelaar en een landmeter? Een landmeter zal normaal gesproken iets objectiever te werk gaan. Dit komt omdat zij jou niet hoeven te overtuigen om je huis via hem te verkopen. Een makelaar heeft meer gevoel met de vastgoedmarkt en ervaringen met de verkoop van dezelfde huizen in de regio. Je kunt een landmeter inschakelen als je bijvoorbeeld de waarde van onroerend goed wilt schatten met de erfbelasting.

Een online tool

Wil je graag een snelle waardebepaling hebben, dan kun je dit ook online aanvragen. Veel tools op internet zijn heel makkelijk in gebruik en geven je inzicht tot het resultaat. En niet geheel onbelangrijk: het is geheel gratis. Er wordt heel simpel uitgelegd hoe de schatting tot stand is gekomen en waarom je huis meer waard zou kunnen zijn. Online de waarde van je huis schatten kan best heel interessant zijn en tevens heel goedkoop.