Dé blog voor alles in en rondom het huis

Herfstblad: opruimen of laten liggen?

De komende weken zal de grond weer bezaaid worden met een dik bladerdek. Ook in je tuin zullen zich flink wat herfstbladeren verzamelen. Voor de één een mooi gezicht, voor de ander alleen maar lastig. Maar wat kun je er nou het beste mee doen? Laten liggen of toch maar opruimen?

Of je herfstbladeren moet opruimen, hangt af van waar ze in de tuin terecht komen. In dit artikel behandelen we per plek in de tuin wat je het best met herfstbladeren kunt doen.

Gazon

Kleine blaadjes op het gazon kunnen geen kwaad. Belandt er echter een dikker pak op, dan kun je ze maar beter opruimen. Door een dik bladerdek kan er namelijk geen zonlicht meer bij het gras, wat kale plekken als gevolg kan hebben. Hark de bladeren bijeen, of ga er met de grasmaaier op de hoogste stand overheen.

Vijver

Belanden er bladeren in je vijver, haal deze dan direct uit het water. Zodra ze rotten, kan de waterkwaliteit achteruit gaan en daarmee de conditie van eventuele vissen of planten.

Border

De bladeren die tussen struiken en bloemen terecht komen, kun je gerust laten liggen. Dit komt je border alleen maar ten goede. De bladeren beschermen de bloemen en planten namelijk tegen vorst. Ook ontstaat er zo een prima onderkomen voor kleine dieren als egels en muizen. Let er wel op dat de laag niet dikker wordt dan zo’n tien centimeter.

Terras

Hoewel herfstbladeren niet schadelijk zijn voor je terras, kun je ze er maar beter wel van verwijderen. Bladeren die nat worden, kleven aan elkaar en vormen een gladde laag, waarover je kunt uitglijden.

Tuinhuis met overkapping

Een simpele oplossing om je terras herfstbladvrij te houden, is om een tuinhuis met overkapping aan te schaffen via Fonteyn. Hierdoor is het mogelijk om de gehele herfst te genieten van een herfstbladvrij terras. De tuinmeubelen staan hierdoor ook droog en beschermd, en bij echt slecht weer kunnen ze in het tuinhuis worden opgeborgen.

1 reactie

  1. Nadine Hanegraaf

    Wat een goede post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Huizentoppers.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑