De energierekening is een doorn in het oog van menigeen. Gelukkig is het mogelijk om onnodig energieverbruik te voorkomen. Door een warmteverliesberekening te laten maken door een engineeringsbureau is het mogelijk om precies te weten komen waar de warmte in jouw gebouw of woning naartoe gaat. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de warmte daadwerkelijk verloren gaat, staan vier punten waarnaar wordt gekeken tijdens een warmteverliesberekening hieronder duidelijk beschreven.

Waar gaat de warmte eigenlijk heen?

Huizen bestaan uit ramen, deuren, daken en muren. En door al deze onderdelen verdwijnt warmte naar de buitenwereld. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe sneller dat gaat. Bij het bouwen van een huis is de materiaalkeuze van groot belang. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de isolatie. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen. Steen houdt warmte bijvoorbeeld beter vast dan hout. Aan de hand van de U-waarde kun je zien hoe goed een materiaal in staat is om een ruimte te isoleren.

Het warmteverlies berekenen gaat met een formule. Deze bestaat uit het temperatuurverschil, de oppervlakte en de U-waarde. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter de warmte kan worden vastgehouden. De warmte die verloren gaat naar de buitenwereld, wordt het transmissieverlies genoemd. Dit is het belangrijkste onderdeel van de warmteverliesberekening. Een te hoog transmissieverlies kan leiden tot het advies om te kiezen voor betere, en vaak duurdere, materialen. HR++ glas boven ‘gewoon’ dubbel glas bijvoorbeeld.
Naast het transmissieverlies wordt er natuurlijk ook gekeken naar alle gaten en kieren die in het gebouw zitten. Al het verlies aan de hand van deze fouten wordt het infiltratieverlies genoemd. Infiltratieverlies is relatief makkelijk op te lossen met wat simpel kitwerk.

’s Nachts zijn de meeste huizen en gebouwen uiteraard koud. Het kost veel energie om van een hele lage, naar een meer aangename temperatuur te gaan. Dit opwarmverlies kan worden beperkt door ’s nachts een bepaalde minimumtemperatuur te houden. Dit verschilt kan groot zijn per cv-ketel en per huis. Daarom is ook dit onderdeel belangrijk bij een warmteverliesberekening.
Het ventilatieverlies is het laatste onderdeel dat behandeld wordt. Frisse lucht door middel van ventilatie is nou eenmaal onmisbaar voor de gezondheid. Energieverlies kan voorkomen worden met bepaalde handigheidjes, zoals een warmtewiel. Hierdoor kan frisse lucht opgewarmd worden met lucht die afkomstig is uit huis, wat erg efficiënt is.
Voor een goed geprijsde en grondige warmteverliesberekening kun je contact opnemen met DR Engineering, een bedrijf uit Amersfoort met jarenlange ervaring.