Wil je een huis laten bouwen? Bij het laten bouwen van een huis komen veel zaken kijken. Je bent benieuwd naar het ontwerp en vaak heb je zelf ook inspraak als het om het ontwerp gaat. Naast het ontwerp direct ook weten hoeveel je kwijt bent. De kosten hangen af van diverse factoren en bij ieder nieuw te bouwen huis zal dit anders zijn. Denk aan de locatie. In sommige delen van Nederland is de bouwgrond goedkoper dan bijvoorbeeld in de Randstad.

Standaard woning

Vaak wordt er door projectontwikkelaars geadverteerd met nieuw te bouwen woningen. Heb je een advertentie zien staan van een nieuw te bouwen huis met een lage prijs? Het is belangrijk om te weten dat dit meestal ‘vanaf’ prijzen zijn. Je hebt dan een vrij standaard huis, met bijvoorbeeld een standaard keuken en standaard tegels in de badkamer. Wil je een betere keuken met meer mogelijkheden, dan zul je een andere keuken moeten kiezen. Dit betekent tegelijkertijd wel dat je meer geld kwijt bent. Tijdens de bouw is het soms mogelijk om alsnog bepaalde veranderingen te laten aanbrengen. Het is dus aan te raden om eens langs te gaan bij de bouwplaats en te kijken hoe de bouw vordert. Op de bouwplaats zie je immers het ontwerp uitgevoerd worden en dan kan het zijn dat bepaalde zaken je niet aanstaan. Als dat het geval is kun je contact opnemen met de aannemer.

Regelgeving

Wil je een huis laten bouwen, dan dien je bij het ontwerp en de bouw aan veel regels te houden. Ook heb je ook de juiste vergunningen nodig om te kunnen bouwen. Mensen die zelf een huis willen bouwen krijgen overigens wel meer vrijheden. Vanaf 2015 worden diverse regels versoepelt en vereenvoudigt. Zo zullen diverse eisen aan bijvoorbeeld de hoogte van het plafond, eisen voor de trap en de omvang van het toilet worden versoepeld.