Dé blog voor alles in en rondom het huis

Denk aan de verschillende soorten dakpannen

Bij het bouwen van een huis dien je aan vele zaken te denken. Een goed voorbeeld daarvan zijn dakpannen. Er zijn genoeg mensen die zich niet al te veel zorgen maken om de dakpannen die op hun woning terecht komen, maar toch is het belangrijk om daar even goed over na te denken. De ene dakpan is namelijk de andere niet. Met andere woorden: er zijn verschillende soorten dakpannen. Die soorten worden in dit artikel kort besproken.

Verschillende vormen dakpannen

Allereerst zijn er verschillende vormen dakpannen, waarbij we onderscheid maken tussen holle en platte dakpannen. Het is belangrijk om dit verschil in te zien, aangezien anders lekkages het gevolg kunnen zijn van de verkeerde keuze.

Holle dakpannen

Holle dakpannen komen het vaakst voor. Net als platte dakpannen zijn ze er in drie verschillende soorten. Daarbij gaat het om de holle dakpan zonder sluiting, met sluiting of met een golving. Het is afhankelijk van de helling van je dak welke variant de beste keuze is.

Platte dakpannen

Platte dakpannen kunnen enkel een sluiting hebben, een sluiting én ribben, of kunnen tegelpannen zijn. Ook in dit geval geldt dat de beste keuze afhankelijk is van de hellingsgraad. Zo zijn tegelpannen het meest geschikt als deze minimaal 35 graden is, maar zijn platte dakpannen met ribben en sluitingen geschikter als het dak een helling heeft van minimaal 25 graden.

Verschillende materialen voor dakpannen

Er zijn grofweg twee verschillende materialen voor dakpannen te onderscheiden. We hebben het dan over betonnen dakpannen en keramische dakpannen.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn veruit het populairst. Waarom? Heel simpel, ze zijn het voordeligst en zijn relatief snel te leggen. Tevens zijn ze in staat om vele weersomstandigheden te trotseren en gaan ze wel meer dan 30 jaar mee.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei. Ze zijn wat natuurlijker dan betonnen dakpannen, maar de prijs ligt dan wel weer een stuk hoger. Er zijn verschillende modellen te krijgen, waaronder ook modellen die erg snel te leggen zijn. Een voordeel is dat ze nóg langer meegaan dan betonnen dakpannen.

2 reacties

  1. Rugen

    Zeer interessant!

  2. Ivan

    Een erg aantrekkelijke optie is dakpannen van leisteen. Het ziet er mooi glad uit. Dit is wel een duurdere optie en leisteen is ook niet voor de eeuwigheid. Tegenwoordig bestaan er wat duurzamere alternatieven uit vezelcement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Huizentoppers.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑