Staat er een klus op het programma om de muren te gaan stucen? Een belangrijke keuze is of deze klus zelf uitgevoerd kan worden of dat er een stucadoor aan te pas moet komen. Om je bij deze keuze te helpen, is het verstandig om goed in kaart te brengen wat er haalbaar is, zowel qua budget als gelet op de moeilijkheidsgraad.

Een muur stucen kun je zelf

Zelf het stucwerk aanbrengen is voor iedereen mogelijk, enkel voor goede kwaliteit is wel echt veel handigheid en/of ervaring vereist. Vaak wordt deze klus onderschat, het is namelijk niet enkel even het materiaal aanbrengen en glad strijken.

Het grote voordeel van zelf een muur stucen heeft natuurlijk met het budget te maken. Aan het inschakelen van een vakman, in dit geval een stucadoor, zijn kosten verbonden. De prijs van stucwerk loopt heel erg uiteen. Wat er bespaard wordt, is daarom niet duidelijk te zeggen.

Bedenk wel dat de kwaliteit wellicht een stuk minder is door het zelf te doen. Bijkomend nadeel is dat het zelfs fout kan gaan, waardoor er uiteindelijk alsnog een stucadoor ingeschakeld moet worden om het te herstellen. Dit zou uiteindelijk natuurlijk dubbele kosten betekenen en daarom is de overweging wel heel belangrijk om te maken.

Bereid jezelf goed voor!

Toch de sprong gaan wagen? Dan is het verstandig om eerst op een stuk muur te testen. Kies hiervoor een stuk muur wat niet direct in het zicht is. Hier kan je namelijk meer fouten permitteren. Om alvast goed te beginnen, is de voorbereiding al een groot deel van de totale werkzaamheden. Neem hier dan ook zeker de tijd voor om uiteindelijk tot een droomresultaat te komen!

Er zijn diverse stucsoorten, dus laat je vooraf informeren over de mogelijkheden hiervan. Bekijk de voor- en nadelen en kijk ook naar de moeilijkheidsgraad van het aanbrengen. Sommige soorten gips zijn namelijk een stuk eenvoudiger dan andere varianten. Het is dus wel degelijk mogelijk om de muren zelf te stucen, maar wees wel op de hoogte van de risico’s en schaam je niet om een echte vakman in te schakelen bij twijfel.