Je hebt besloten een huis te gaan huren. Er zijn dan veel zaken waar je op kunt of zelfs moet letten. De beste tips voor het huren van een huis vind je hier.

Maatregelen vanuit de overheid

Sinds kort heeft de overheid flinke eisen gesteld aan de inkomsten bij het huren van een huis. De prijs van een huurwoning moet volgens de overheid precies passen bij het geld dat je verdient. Je moet hier dus heel goed op letten op het moment dat je een woning wilt gaan huren, zodat je je niet gaat verdiepen in een huurwoning die je interesse wekt, terwijl achteraf blijkt dat je op basis van je inkomsten deze woning helemaal niet mag huren.

Let op energielabel en puntensysteem

Wil je je inschrijven voor een huurhuis, let dan goed op het energielabel. Hoe beter dit label, hoe milieuvriendelijker het huis is, bijvoorbeeld door goede isolatie of gebruik van zonnepanelen. Dit is ook beter voor je portemonnee. Wat je aan huur bespaart, kun je weer extra kwijt zijn aan vaste lasten. Het energielabel draagt bij aan het puntensysteem. Het is belangrijk op dit puntensysteem te letten. Er kunnen namelijk zaken zijn waardoor er niet veel huur gevraagd mag worden. De eigenaar kan deze dan vaak in de toekomst makkelijk aanpassen, waardoor hij een hogere huur mag gaan vragen. Ook in dit geval kan goedkoop uiteindelijk duurkoop blijken.

Particulier of via woningbouwcorporatie?

Ben je op zoek naar een woning in het duurdere segment, dan vind je het meeste aanbod binnen de vrije sector. Toch kan het voordelen hebben om via een woningbouwcorporatie te zoeken. Zij hebben minder aanbod, maar vind je hier een woning, dan krijg je vaak makkelijker zaken geregeld. Is er bijvoorbeeld iets in huis stuk of niet in orde, dan moet je bij een particuliere verhuurder soms grote moeite doen om hier verbeteringen in aan te laten brengen. Bij een woningbouwcorporatie geef je meestal een melding door en dan komt er iemand kijken. Daarnaast moet je bij particuliere huur zelf goed letten op de opgestelde contracten. Ze proberen nog weleens om er goed vanaf te komen. Woningbouwcorporaties maken meestal gebruik van standaardcontracten en je rechten en plichten zijn van tevoren duidelijk omschreven.