Wil je een huis gaan kopen, dan kom je voor beslissingen te staan. Een daarvan is het kiezen voor een bestaand huis, een nieuwbouwhuis of een eigen gebouwd huis. Wat zijn de voor- en nadelen van het bouwen van je eigen huis? Is dit voordeliger dan het kopen van een bestaand huis?

Voordelen van het bouwen van je eigen huis

Je eigen huis bouwen heeft grote voordelen. Je kunt namelijk een heleboel zelf bepalen, zoals de materialen die worden gebruikt, de grootte en hoogte, de indeling en de aansluitingen die gemaakt worden. Je kunt de keuze maken om zelf je huis te laten bouwen, wanneer je bijvoorbeeld een mooie locatie op het oog hebt, maar hier alleen de grond te koop is. Bij de bouwplannen kun je rekening houden met het budget en welke concessies je wilt doen om de kosten beperkt te houden. Koop je een bestaand huis of een nieuwbouwhuis, dan heeft een ander hierover beslist, waardoor er vaak dingen zijn weggelaten waarvoor je zelf nooit gekozen had.

Nadelen van het bouwen van je eigen huis

Het bouwen van je eigen huis kent natuurlijk ook nadelen. Zo gaat er veel tijd in zitten. Je moet een goed plan hebben en vaak overleggen met de architect of aannemer. Verder weet je nooit van tevoren precies wat je kwijt bent en vallen de kosten achteraf vaak duurder uit. Koop je een bestaand huis, dan weet je van tevoren precies wat het je kost. Daarnaast moet je rekening houden met het bestemmingsplan. Je mag niet zomaar alles bouwen. De ene gemeente is hierin wat gemakkelijker dan de andere.

Is het bouwen van je eigen huis gunstig?

Deze vraag kent geen gemakkelijk antwoord. Het is voor een groot deel afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Heb je specifieke wensen en wil je graag je droomhuis realiseren, dan is het vaak gunstiger om zelf je huis te bouwen, dan een ander huis te kopen en dit helemaal te verbouwen. Zijn er woningen te krijgen naar jouw smaak, waarbij je maar weinig hoeft aan te passen, dan is het gunstiger om een bestaand huis te kopen. Wel kan gezegd worden dat het zelf laten bouwen van je huis over het algemeen minder duur is dan de meeste mensen zouden verwachten.