Sandwichpanelen worden veel toegepast bij de bouw van kantoorpanden, schuren, loodsen en stallen. Door de hoge isolatiewaarde, een laag gewicht en de strakke afwerking aan de binnen- en buitenzijde is het een geliefd materiaal om mee te bouwen.

Bij de montage van sandwichpanelen heb je te maken met verschillende eigenschappen van het bouwmateriaal. De panelen bestaan uit twee staalplaten, met daartussen PIRplus vlamdovend isolatieschuim. De staalplaten zijn altijd afgewerkt met een kleurcoating. De coating beschermt de panelen voor weersinvloeden. Beschadigt de coating, door bijvoorbeeld het op maat zagen van de panelen? Werk de beschadiging dan direct bij met een lakstift in dezelfde kleur. Het monteren en zagen van de panelen leggen wij hieronder aan je uit, zodat je zeker bent van een goede constructie en afwerking.

Algemene adviezen

Voor zowel dak- als wandpanelen is het belangrijk om ze voor het vastschroeven stevig aan te drukken tegen het voorgaande paneel. Op elk sandwichpaneel zit een compriband die voor 30% gecomprimeerd moet worden, zodat er een goede en condensvrije afdichting is.

Gebruik na het aandrukken altijd RVS bevestigingsmaterialen, zodat de constructie goed tegen weersinvloeden kan. Er zijn specifieke sandwich schroeven beschikbaar. De schroeven hebben een dubbele ring van minimaal 22 mm met een dubbele schroefdraad aan de kop. Druk de schroeven niet te veel in het sandwichpaneel, want dan wordt het paneel naar binnen gedrukt.

Sandwichpanelen op het dak monteren

Bekijk van te voren wat de overspanning is van de panelen in een overspanningstabel voor sandwichpanelen, zodat de onderconstructie voldoende sterk is. De sandwichpanelen moeten gelegd worden op een hellend dak van minimaal 3 graden, 5,25 mm/m afschot.

Begin altijd van links naar rechts en van boven naar beneden. Schroef de buitenste panelen vast in de buitenste 2 dalen van het paneel. Voorzie de eerste twee sandwichpanelen op elke kopgevel van extra schroeven in de dalen i.v.m. de extra windzuiging.

Sandwichpanelen voor wanden monteren

Alle sandwichpanelen kan je gebruiken voor wanden, zowel de geprofileerde als de vlakke sandwichpanelen. De panelen monteer je op de stalen of houten wandregels. De onderlinge afstand tussen de wandregels is maximaal 2-2,5 meter lang. Schroef in elk dal een schroef op de bovenste en onderste wandregel. Op alle tussenliggende wandregels volstaan 2 schroeven op een rij.

Sandwichpanelen zagen

Als laatste nog enkele tips bij het op maat zagen van een sandwichpaneel. Gebruik hiervoor een bandzaag of cirkelzaag. Gebruik nooit een slijpmachine! Dan wordt de coating beschadigd. Bij het zagen komen staaldeeltjes vrij. Zorg daarom voor voldoende bescherming met een veiligheidsbril en werkhandschoenen. Verwijder de vrijgekomen staal deeltjes direct van het sandwichpaneel. Zaag de sandwichpanelen op een laag toerental, zodat er zo min mogelijk staaldeeltjes vrijkomen.