Er is op de energiemarkt genoeg keuze: een lage prijs betalen voor groene stroom of de hoogste vergoeding voor zonnepanelen. Het kan allemaal. Niet eerder zijn zoveel Nederlanders geswitcht van energieleverancier volgens de Energiemotor 2015 van de ACM (Autoriteit Consument & Markt).

Door het energieaanbod bij verschillende leveranciers online te vergelijken, krijgen consumenten snel inzicht in waar zij een goedkoper energiecontract kunnen afsluiten. Door regelmatig over te stappen dwing je bedrijven scherpe prijzen te hanteren en te blijven vernieuwen. Waar je, aan het eind van de rit, zelf van profiteert.

Er ontstaan grote prijsverschillen in het aanbod van groene stroom. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de bron van opwekking en de lengte van het energiecontract. Zo kan groene energie namelijk van oorsprong al groen zijn opgewekt of kan het “vergroend” worden door een certificaat.

Meer besparen dan je zelf denkt

Er kan meer op je energierekening bespaard worden dan je zelf in eerste instantie zou denken, zeker als je nog nooit bent overgestapt. Als je overstapt, wil dat niet zeggen dat je ontevreden bent. De ACM stelt dat 80% van de Nederlanders zeer te spreken is over de dienstverlening van de energieleverancier. De reden voor een overstap gaat puur om de geldbesparing die het oplevert. Hoeveel jij kunt besparen kan je zien op EasySwitch.nl: Gas water licht vergelijken. Na het invullen van jouw persoonlijke verbruik, heb je binnen no-time een overzicht met de goedkoopste energiecontracten.

Inmiddels is er een record gebroken: er is niet eerder zo weinig voor gas en licht betaald. Dit valt op omdat onder andere de energiebelasting hoger is geworden. Dit omdat het kabinet zich concentreert op investeringen in de opwekking van duurzame stroom.

Naast dat Nederlanders massaal overstappen, kiest men ook steeds vaker voor groene stroom. Het ACM stelt dat tweederde van de Nederlandse huishoudens kiest voor duurzaam, en dan met name energie opgewekt door windmolens. De prijsverschillen in groene stroom, in dit geval op basis van windenergie, lopen op. Je kunt zo’n € 133 euro besparen, als je uitgaat van het goedkoopste energiecontract op basis van energie opgewerkt door windmolens.

Besparen door energie te vergelijken

De aanbieders van energie doen hun uiterste best met scherpe prijzen en gunstige voorwaarden om de consument over de streep te trekken. De ACM verspreidt zelf de voordelen van een overstap en de besparing die je daarmee teweeg brengt. Overstappen kan online zeer gemakkelijk: binnen enkele minuten heb je het aanbod gesegmenteerd op jouw persoonlijke situatie.