Wist jij dat meer dan de helft van de woningen in Nederland een kruipruimte onder het huis heeft zitten? En weet je ook hoe belangrijk het is om deze kruipruimte goed te isoleren? Een kruipruimte trekt vaak veel vocht aan en dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor je vloer en leidingen. Zorg er daarom dus te allen tijde voor dat je kruipruimte goed geïsoleerd is!

De kruipruimte

Een kruipruimte is letterlijk gezien de ruimte die onder de begane grond van het hele huis loopt. De kruipruimte bestaat onder andere uit verschillende waterleidingen en andere elektra. Een kruipruimte is daarom een belangrijk onderdeel van je huis. Hoe je zo’n kruipruimte kan bereiken? Meestal is een kruipruimte te bereiken via één of meerdere luiken die vaak rondom de voordeur zitten. Een groot nadeel van een kruipruimte is dat deze altijd onverwarmd is en daardoor vaak vocht aantrekt. Het vocht gaat zich dan verzamelen en dat veroorzaakt schimmels.

Mochten de leidingen die via de kruipruimte naar de begane grond leiden niet goed afgesloten zijn, dan kan de vochtige en koude lucht in het hele huis terechtkomen. Hierdoor kan de gehele woonconstructie aangetast worden, maar kan ook de vloer erg koud gaan aanvoelen of zelfs beschadigen. Het belang van een goede kruipruimte isolatie ziet men echter nog vaak over het hoofd. En dat terwijl het dus hele vervelende incidenten op kan leveren.

Vocht in de kruipruimte

Zoals al eerder werd benoemd, kan door nattigheid en een hoge luchtvochtigheid de kruipruimte last krijgen van houtrot, wat dan je vloer en leidingen kan aantasten. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat je kruipruimte voorzien is van een isolatie met EPS korrels. Als de EPS korrels goed worden geplaatst, dan zorgen de korrels ervoor dat het vocht niet meer kan verdampen en blijft de lucht boven de isolatielaag dus droog. De lucht in je huis zal ook een stuk droger aanvoelen, waardoor je weer energie bespaart. Droge lucht wordt immers sneller warm en het houdt de warmte langer vast.

De EPS korrels zijn licht van gewicht en blijven drijven op water wat misschien wel het grootste voordeel is. Mocht er namelijk een laag water staan in de kruipruimte, dan vangen de korrels dat op en worden er ook problemen voorkomen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goede kruipruimte isolatie die bestaat uit EPS korrels. Zo voorkom je vervelende problemen en bespaar je kosten.