In deze blog vind je een aantal verschillende initiatieven waardoor je snel en gemakkelijk geld op je maandelijkse energierekening kunt besparen. Zowel door over te stappen van energieleverancier, als door andere besparingen door te voeren. We noemen diverse websites waar je eens een kijkje kunt nemen en energiebesparingen kunt realiseren.

Energiehunter.nl

Op de vergelijkingswebsite energiehunter.nl kun je eenvoudig en snel de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Op basis van je postcode en huisnummer, en je geschatte energieverbruik op jaarbasis (stroom en gas) wordt een berekening gemaakt. Je kunt vervolgens de populaire energiemaatschappijen bekijk en vergelijken. Kies je voor de goedkoopste energieleverancier? Of wil je juist groene stroom uit duurzame energiebronnen? Jij kunt eenvoudig online overstappen middels de overstapservice van energiehunter.nl. Waar wacht je nog op? Start direct met energie vergelijken!

Energiesubsidiewijzer

Handige website die een totaal overzicht probeert te geven van energiesubsidies op lokaal-, provinciaal- en landelijk niveau. In de zoekbox op de homepage vult men in de woonplaats en of men woningeigenaar is, verhuurder of woningcorporatie. Een woningeigenaar in Amsterdam bijvoorbeeld krijgt 12 regelingen te zien. Drie subsidies voor groene daken, woningisolatie en klimaatneutrale zelfbouw. Ook zijn er 7 leningen te vergeven waaronder een energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds (max. 25.000), een energielening van de gemeente Amsterdam (max. 15.000) en duurzame hypotheken bij verschillende banken. Verder kan men geld terug krijgen van de belastingdienst door het verlaagde BTW tarief van renovatie- en herstelwerkzaamheden. Ook bij de aankoop en installatie van zonnepanelen kan een particulier BTW terugvragen.

Energiebesparingtips

Milieucentraal.nl is een stichting die door de overheid is opgericht maar wel onafhankelijk opereert. Ze geven milieu-informatie via diverse websites, apps en campagnes. Op hun website staat een leuk artikel met tips hoe je energie kan besparen en wat het oplevert. Zo zal gemiddeld het isoleren van een dak 4300 euro kosten maar het levert wel een jaarlijkse besparing van 650 euro op. In zeven jaar zou men dus zijn investering eruit hebben. Ook het isoleren van de spouwmuur levert een leuk jaarlijks bedrag op (570 euro). De gemiddelde kosten zijn 2100 euro. Dit betekent dat in vier jaar tijd de kosten zijn terugverdiend. De besparing op de zonneboiler is het minst groot. Investering is 3000 euro; besparing per jaar is 80 euro.

Verbeteruwhuis.nl

Op Verbeteruwhuis moet de bezoeker een aantal vragen beantwoorden over zijn woonsituatie. Huurder/eigenaar, wat voor huis, hoeveel verdiepingen, bouwjaar, oppervlakte beneden, opwekking verwarming, hoeveel personen. Zo wordt er inzicht verkregen in het gemiddelde energielabel en het comfort. Een groen energielabel is het best (A, A+, A++) en via geel, oranje gaat het naar rood (G). Vooroorlogse woningen met weinig renovatie zijn hebben al snel een slecht energielabel. Vervolgens geeft de site aan welke zaken verbeterd kunnen worden en wat dit voor besparingen zou opleveren.

Bespaartest.nl

Bespaartest is een leuke cartoon site van Milieucentraal en Nibud. Via cartoons krijgt de bezoeker tips om energie te besparen in huis. De eerste tip is over radiatorfolie; besparing 20 euro. De tweede tip over het sluipverbruik van elektrische apparaten. Door een energieverbruiksmanager kan je zien hoeveel stroom een apparaat daadwerkelijk verbruikt. Minder (lang) apparaten gebruiken in huis levert 125 euro op. Zet men apparaten niet langer in de slaapstand dan kan er tot 75 euro per jaar bespaard worden. Andere tips zijn tochtstrips, verwarming omlaag (165 euro), ventilator i.p.v een airconditioning, op lagere temperatuur wassen, energiezuinige lampen gebruiken, een spaardouchekop gebruiken, drogen aan de lijn i.p.v in de droger (50 euro).

Antwoordvoorbedrijven.nl

Op de website antwoordvoorbedrijven.nl staan tal van onderwerpen voor bedrijven. Zoals brancheinformatie, bedrijfshuisvesting, milieu, personeel, freelancers, internationaal ondernemen en belastingen. Ook is er informatie over subsidies en regelingen voor ondernemers. De zoekbox geeft in totaal 56 resultaten aan op de zoekterm ‘energie’. Enkele van de subsidies zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), tenderregelingen, groenprojecten, garantstelling landbouw en diverse provinciale subsidies.