Dé blog voor alles in en rondom het huis

Categorie: Huis huren

Waar op letten bij het zoeken naar een huurhuis?

Je hebt besloten een huis te gaan huren. Er zijn dan veel zaken waar je op kunt of zelfs moet letten. De beste tips voor het huren van een huis vind je hier.

Maatregelen vanuit de overheid

Sinds kort heeft de overheid flinke eisen gesteld aan de inkomsten bij het huren van een huis. De prijs van een huurwoning moet volgens de overheid precies passen bij het geld dat je verdient. Je moet hier dus heel goed op letten op het moment dat je een woning wilt gaan huren, zodat je je niet gaat verdiepen in een huurwoning die je interesse wekt, terwijl achteraf blijkt dat je op basis van je inkomsten deze woning helemaal niet mag huren.

Let op energielabel en puntensysteem

Wil je je inschrijven voor een huurhuis, let dan goed op het energielabel. Hoe beter dit label, hoe milieuvriendelijker het huis is, bijvoorbeeld door goede isolatie of gebruik van zonnepanelen. Dit is ook beter voor je portemonnee. Wat je aan huur bespaart, kun je weer extra kwijt zijn aan vaste lasten. Het energielabel draagt bij aan het puntensysteem. Het is belangrijk op dit puntensysteem te letten. Er kunnen namelijk zaken zijn waardoor er niet veel huur gevraagd mag worden. De eigenaar kan deze dan vaak in de toekomst makkelijk aanpassen, waardoor hij een hogere huur mag gaan vragen. Ook in dit geval kan goedkoop uiteindelijk duurkoop blijken.

Particulier of via woningbouwcorporatie?

Ben je op zoek naar een woning in het duurdere segment, dan vind je het meeste aanbod binnen de vrije sector. Toch kan het voordelen hebben om via een woningbouwcorporatie te zoeken. Zij hebben minder aanbod, maar vind je hier een woning, dan krijg je vaak makkelijker zaken geregeld. Is er bijvoorbeeld iets in huis stuk of niet in orde, dan moet je bij een particuliere verhuurder soms grote moeite doen om hier verbeteringen in aan te laten brengen. Bij een woningbouwcorporatie geef je meestal een melding door en dan komt er iemand kijken. Daarnaast moet je bij particuliere huur zelf goed letten op de opgestelde contracten. Ze proberen nog weleens om er goed vanaf te komen. Woningbouwcorporaties maken meestal gebruik van standaardcontracten en je rechten en plichten zijn van tevoren duidelijk omschreven.

Eigen huurhuis kopen

Een eigen koophuis is in de ogen van velen een verstandige investering. Indien je een eigen huurhuis hebt, kun je mogelijk je woning kopen. Diverse woningcorporaties in Nederland bieden huurwoningen aan. Mocht je in een huurhuis wonen, dan kun je bij je woningcorporatie informeren of je de woning kunt kopen.

Koopwoning versus huurwoning

In Nederland zijn meer koopwoningen dan huurwoningen. Veel mensen hebben liever een koopwoning, omdat dit als voordeel heeft dat je na het aflossen van je hypotheek over kapitaal bezit. Dat is een belangrijke reden waarom veel mensen over een koophuis willen beschikken. Bij een huurhuis bouw je geen kapitaal op en heb je als huurder te maken met jaarlijks stijgende huurprijs. Kopen is op de lange termijn voordeliger dan huren.

Mogelijkheden

Een voormalige huurwoning kopen heeft als voordeel dat de prijs vaak lager is dan de marktwaarde. Door te informeren bij een woningcorporatie weet je of er op dit moment woningen worden aangeboden. In de meeste gevallen worden een groot aantal huurhuizen gelijktijdig te koop aangeboden. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met de mogelijkheid om de woning voordelig te financieren. Kun je je eigen huurhuis terugkopen? Dan kun je profiteren van een aantal voordelen. Zo ken je het huis en zul je niet voor verrassingen komen te staan. Je hoeft niks te verhuizen en de aankoopprijs is vaak zeer gunstig.

Koopconstructies

Er zijn diverse voordelig koopconstructies. Zo kun je kiezen voor Maatschappelijk Verantwoord Eigendom, KoopGoedkoop, Koopcomfort en Koopcomfort. Iedere constructie heeft zijn voor- en nadelen. Bij Maatschappelijk Verantwoord Eigendom kun je de woning voor een schappelijke prijs terugkopen en krijgt bovendien een terugkoopgarantie. De woningcorporatie koopt de woning dan later weer terug. De Koopcomfort constructie is vergelijkbaar met Maatschappelijk Verantwoord Eigendom. Bij KoopGoedkoop koop je het huis en betaal je voor de grond erfpacht. Bij Koopgarantie koop je de woning ook met korting, maar eventuele winst of verlies deel je uiteindelijk met de woningcorporatie.

Voor- en nadelen van huren

Het huren van een huis heeft diverse voor- en nadelen. Wij hebben de voor- en nadelen in dit artikel op een rijtje gezet. Ben je op zoek naar een huis? Dan kan dit artikel hebben bij het vinden van een (huur)huis. Het is aan jou om te bepalen of de voordelen van het huren zwaarder wegen dan de nadelen.

Voordelen huis huren

Een huurhuis is relatief makkelijk te verkrijgen. Dat is niet altijd het geval als je een woning wilt kopen. Een tiental jaar geleden was het voor veel mensen bijvoorbeeld eenvoudig om een lening te verkrijgen bij een bank om een huis te kopen. Vandaag de dag is dat iets lastiger geworden. Een ander voordeel bij het huren van een huis is dat je veel reparaties aan de woning niet zelf hoeft te betalen. De verhuurder is bij problemen zoals lekkage verantwoordelijk om dit te herstellen. Bovendien heb je als huurder veel vrijheid. Je kunt de huur van je woning opzeggen en direct verhuizen. Bij het verkopen van een huis kan het vele maanden duren alvorens deze is verkocht en er zijn zelfs koophuizen die vele jaren te koop staan.

Nadelen huis huren

Huren heeft een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat je geen vermogen opbouwt. Met een koophuis is dat wel het geval, want je lost de hypotheek af en op een gegevens moment ben je volledig eigenaar van de woning. Mocht een koophuis meer waard worden, dan neemt je kapitaal ook toe. Een ander voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoe je je huis wilt verbouwen. Als je wilt kun je bij een koophuis een muur doorbreken. Deze vrijheid heb je niet als je een huis huurt en je dient de woning in originele staat op te leveren als je gaat verhuizen. Hiernaast kun je als huurder te maken krijgen met huurverhogingen. Als je een hypotheek afsluit weet je wat je dient te betalen. Bij een hypotheek heb je dus meer zekerheden.

© 2024 Huizentoppers.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑