Het is altijd weer even schrikken als de afrekening van de energiemaatschappij op de deurmat valt. Hoeveel moet je bijbetalen? Of hoeveel krijg je terug? Wat zou het toch mooi zijn als je elk jaar terug zou krijgen, zonder eerst honderden euro’s vooruit te betalen. Kortom: hoe wordt je energie neutraal? Niet alleen voor de euro’s, maar ook voor de kinderen natuurlijk.

Zonne-energie

Wat is zonne-energie? Hoe werkt het? Zonne-energie wordt opgewekt door de energie van zonnestralen op te vangen in zogenaamde fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen. Deze zonnepanelen leiden zonne-energie naar een omvormer die deze energie omzet in elektriciteit.

Waarom liggen er niet overal zonnepanelen op het dak?

Dat is een goede vraag. Waarom niet? De fossiele brandstoffen raken toch langzaam maar zeker een keer op? Tegenwoordig liggen er in Nederland op zo’n half miljoen daken zonnepanelen. Dit is ongeveer 8% van de huizen. Verschillende elementen spelen hierin een rol:

  • productiekosten
  • productie is vervuilend
  • rendement
  • oriëntatie van het dak

Productiekosten zonnepanelen

Het produceren van zonnepanelen is nog erg duur. Op dit moment kost het nog ongeveer 2 euro per opgeleverde Watt. Maar als je dit geld dan hebt geïnvesteerd, krijg je ook nog te maken met het onderhoud van de panelen, een omvormer en een eventuele accu. Het goede nieuws is dan wel weer dat hoe meer ervaring een onderhoudsbedrijf heeft, hoe goedkoper het wordt.

Productie van zonnepanelen is vervuilend

Het doel van de zonnepanelen was om de aarde weer een beetje schoner te krijgen. Het blijkt echter dat de productie van zonnepanelen zeer schadelijk en gevaarlijk is. Het staat gelijk met het produceren van Radioactief afval.

Rendement zonnepanelen

De derde reden dat er niet overal zonnepanelen op daken liggen, is het gebrek aan rendement. Op dit moment kunnen zonnepanelen slechts 30% van de zonne-energie omzetten naar elektriciteit. Zeker als de zonnepanelen vuil zijn, daalt dit rendement enorm.

Oriëntatie van het dak

De laatste reden waarom er niet overal zonnepanelen liggen is dat ruim 40% van alle huizen een dak heeft dat niet op het zuiden is gericht of te zwak is om de panelen te dragen.

En nu het goede nieuws

Na deze pessimistische redenen waarom niet, kunnen we je niet onthouden dat er goed nieuws is! Het wordt namelijk steeds betaalbaarder. Dankzij uitvindingen als elektriciteit producerende ramen met ingebouwde zonnepanelen en buigzame zonnepanelen die lichter en goedkoper zijn, komt de utopie van zonnepanelen op elk dak in zicht. Over vijftien jaar is zonnepanelen op je dak hebben net zo gewoon als een toiletpot in je huis.