Je zithouding achter je bureau is veel belangrijker dan je denkt, met name wanneer je daar voor een langere periode zit. Omdat we op dit moment steeds meer vanuit huis werken achter de kantoormeubelen is het dan ook zeker nodig om te denken aan de manier waarop je hierachter zit. Bovendien is ook de juiste instelling van je bureau en bureaustoel erg belangrijk. Wanneer je langdurig op een verkeerde manier zit, dan heeft dit meestal een ongunstige invloed op je schouders en wervelkolom.

De goede zithoogte

Wat men vaak (verkeerd) denkt, is dat je extra hoog op je stoel moet gaan zitten, zodat je daarna makkelijker op kan staan. Echter maakt een hoge zit het even moeilijk om op te staan dan wanneer je te laag op je stoel zit. Dit komt omdat je dan moeilijk met je voeten bij de grond komt; je moet dus om dit te compenseren veel kracht hebben in je armen om op te staan. Daarnaast is het zelfs zo dat verzitten moeilijker wordt en dat een te hoge zit je beenzenuwen afknelt; dit heeft slapende benen tot gevolg.

Echter wanneer je te laag zit, neemt je rug onbewust een rondere vorm aan dan normaal. Ook kan dit een afknelling van de darmen als gevolg hebben. Pas op het moment dat je benen in een hoek van 90° op de grond staan zit je op de juiste manier. Om te controleren of je goed zit, kun je tussen de bovenkant van je knieholte en de zitting een platte hand schuiven. De meest ideale oplossing is dan een in hoogte verstelbaar bureau. Met zo’n bureau kun je dan beter spelen met de zithouding.

De juiste zithoek

Ook de correcte zithoek is belangrijk voor de juiste zithouding. Wanneer er een te schuine hoek tussen je rugleuning en je zitting ontstaat, treden er veel afschuifkrachten op. Dit is dan ook de reden waarom men veel onderuitzakt, waardoor de ondersteuning niet meer op z’n sterkst is. Dit komt vooral voor bij de stoelen waarbij alleen de rugleuning naar achteren kan worden versteld.